Müşteri Temsilcisi
Tuğba
Müşteri Temsilcisi

Merhaba ben Tuğba. WhatsApp üzerinden bize yazabilirsiniz.

14:10
Whatsapp Destek Hattı
Post Post Post Post

Okul Öncesi Dönemde Beslenme

Okul Öncesi Dönemde Beslenme

 

Okul öncesi dönem 3-6 yaş arası çocukları kapsamaktadır. Büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu bu dönemde yeterli ve dengeli beslenme kadar iyi geliştirilmiş sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek de önemlidir. Bu yaşlarda kazanılmış beslenme alışkanlıkları sağlıklı bir yetişkinlik üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir.

Çocuğun uygun beslenme alışkanlığı geliştirmesindeki en etkili ortam ailesidir. Anne babanın davranışlarını gözlemleyip taklit ederek öğrenme sürecini gerçekleştiren çocuk için besin seçimleri sınırlayıcı olabilmektedir. Anne ve babanın sevdiği yiyeceğe karşı istek oluşurken, onların sevmediklerine de tepki geliştirebilirler. Bu noktada ailenin tutarlılığı ve çocuğuna iyi örnek olması önemlidir.

Günlük beslenmede tüm besin gruplarına yer verilmeli, çocuğa çeşitli yiyecekler sunulmalı ancak ısrarcı olunmamalıdır. Hiçbir yiyecek rutin olarak verilmemelidir. Çocuğun reddettiği yiyecekler bir süre sonra tekrar denenmelidir.

Okul Öncesi Dönemde Çocukların Enerji ve Besin Öğesi Gereksinimleri

 

Çocuklar, genetik yapıları, anne karnındaki ve bebeklik dönemindeki beslenme durumları, geçirdikleri hastalıklar gibi nedenlerle birbirlerinden farklılıklar gösterirler. Bu nedenle, hiçbir çocuğun besin gereksinimi birbiriyle aynı değildir.

Ebeveynler çocukların gelişim durumlarını iyi değerlendirmeli, büyüme ve gelişme çok iyi izlenmeli, duraklama ya da gerileme olup olmadığı değerlendirilmelidir.

Günlük alınması gereken enerji harcanan enerjiyle dengede olmalıdır.

Sağlıklı büyüme ve gelişme gösterebilmeleri için et, süt, yumurta gibi kaliteli protein kaynaklı besinlere yeterince yer verilmelidir.

  • Süt, peynir ve yoğurt çocukların güçlü kemiklere, dişlere ve kaslara sahip olmaları için ihtiyaç duydukları protein, kalsiyum ve D vitaminini sağlar. Bu gruptan günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.

 

  • Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller güçlü kaslar için gerekli olan protein, demir, B vitaminleri ve bazı mineralleri sağlar. Bu besinlerden günde imkanlar dahilinde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.

 

  • Ekmek, tahıl ve makarna, B vitamini, demir, mineral ve posa içerir. Bunlar ayrıca iyi bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır. Bu grup besinlerden günde 6-9 porsiyon tüketilmelidir.

 

  • Sebzeler A vitamini, C vitamini, belirli miktarlarda B vitaminleri, potasyum, kalsiyum ve diğer mineralleri içerir. Günde 3-4 porsiyon tüketilmelidir.

 

  • Meyveler; A ve C vitamini, potasyum ve diğer mineralleri içerir. Aynı zamanda doğal şeker kaynağıdır. Günde 2-3 porsiyon tüketilmelidir.

Beslenme Eğitimi Önerileri

 

Yemek yeme davranışlarına ilişkin yapılacak beslenme eğitimi önerileri:

  • Çocukların öğünleri düzenli olmalı, günlük en az üç öğün beslenmelidir. Ara öğün olarak süt ve meyveler verilebilir.

 

  • Tabaklar değişik sunumlarla eğlenceli hale getirilip çocukların yiyecekleri daha kolay tüketmesi sağlanabilir.

 

  • Kendi yemeye başladığı dönemde yalnız yemesine fırsat verilmeli, gerektiğinde yardım edilmelidir.

 

  • Yemekteki porsiyon miktarları çocuğun yiyebileceği ölçüde olmalıdır.

 

  • Yemek ortamı çocuğa göre hazırlanmalı, yemeğe rahat ulaşması için ortam uygun hale getirilmelidir.

 

  • Telefon veya televizyon karşısında yemek yedirilmemeli, yemek yemenin bir gereksinim olduğu öğretilmelidir.

 

  • Yemek yemedikleri için ceza verilmemeli, yemekle ilgili uyarılar yemekten önce veya sonra yapılmalıdır.

Bu Gönderiyi Paylaş

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir