Müşteri Temsilcisi
Tuğba
Müşteri Temsilcisi

Merhaba ben Tuğba. WhatsApp üzerinden bize yazabilirsiniz.

17:11
Whatsapp Destek Hattı
Post

Çocuklarda Özgüven Nasıl Gelişir

Çocuklarda Özgüven Nasıl Gelişir?

Her anne-baba kendine güvenen, özgüveni yüksek çocuk yetiştirmek ister. Fakat özgüveni geliştirmek için önce oluşturmak gerekir. Oluşumu olmayan bir durumun gelişiminden de söz edemeyiz. Bugünün çocukları yarının yetişkinleri olacağından kendi kararlarını kendi verebilen, sorumluluk sahibi, sosyal- duygusal yönden güçlü ve özgüveni yüksek bireyler yetiştirmek oldukça önemlidir.

 

Peki nasıl gelişir bu özgüven?

Çocuklar dünyaya gözlerini açtıklarında koşulsuz sevilmeyi ve bakım verenleri tarafından sevgi ile ihtiyaçlarının karşılanmasını beklerler. Yapılan araştırmalar doğduktan sonraki bir yılın temel güven duygusunun oluşumunda çok etkili olduğunu göstermektedir. Çocuk 0-1 yaş döneminde anneye ya da bakım verene bağımlıdır. İlk sosyal nesnesi olan bakım verenin, çocuğun ihtiyaçlarını ne kadar ve nasıl giderdiği ilk değer oluşumunun temelini oluşturur. Doğru zamanda, yeterli ve sevgi ile ihtiyaçları karşılanan çocuğun kendi için oluşturduğu değer kavramı olumlu yönde belirlenecektir. İlk bebeklik döneminde olumlu kendilik algısı geliştiren çocuğun ilerleyen yaş dönemlerinde de uygun sosyal ortam ve sağlıklı ebeveyn tutumları ile desteklenmesi özgüveni yüksek bireyleri ortaya çıkarmaktadır. Aile içerisinde sevildiğini, değer gördüğünü hisseden, kendini ve çevresini keşfetmesi için uygun ortamlar sunulan, yaparak-yaşayarak öğrenen ve problemini kendi başına çözmesi için desteklenen ve olumlu rol modeller ile yetişen bireylerin özgüvenleri artmakta ve aynı zamanda olumlu yönde gelişmeye devam etmektedir.

Özgüvenli Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

  • Bebeklik döneminde çocuklarınızın ihtiyaçlarını doğru zamanda ilgi ve sevgi ile karşılayın.
  • Çocuklarınızdan sevginizi esirgemeyin. Onlara dokunmayı, temas etmeyi ihmal etmeyin.
  • Çocuklarınızın duygu ve düşüncelerini önemsediğinizi gösteren cümleler kurmaya dikkat edin. ‘’Bugün seni üzen ya da mutlu eden bir şey oldu mu?’’
  • Sorumluluk verilmeyen çocuk görev almaktan kaçınır. Onlara yaşlarına uygun sorumluluklar verin ve yaşlarının gerektirdiği ölçüde performans sergilemelerini bekleyin.
  • Başladıkları işi bitirmekte zorlandıklarında destek olun, cesaretlendirin.
  • Varlıklarının sizin için ne kadar önemli ve sevginizin koşulsuz, herhangi bir başarı ya da başarısızlıkları ile değişmeyeceğini dile getirin.
  • Çocuğunuzun tercih ve seçimlerine saygı duyun. Hatalı seçimlerinde ise onlara rol model olun ve birlikte konuşarak çözüm yoluna gitmeye çalışın.
  • Çocuklarınızı başkaları ile kıyaslamayın.
  • Olumsuz durumları ya da yetersizlikleri değil olumluları vurgulayın. Çocuğunuzun yapmaması gerekeni değil, yapması gerekenleri söyleyin.
  • Herkesin birbirine güvenebileceği, kendini rahat bir şekilde ifade edebileceği, duygularını dile getirebileceği ve en önemlisi mutlu olabileceği bir aile ortamı oluşturun.
  • Unutmayın ; Mutlu Aile Mutlu Çocuk…

Bu Gönderiyi Paylaş

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir