Pandemi Sürecinde Çocuk
İçinde bulunduğumuz pandemi süreci yetişkinler gibi çocuklarıda etkileyebilmektedir. Çocuklar pandemi sürecinde öfke, kaygı, korku, değersizlik ve suçluluk gibi duyguları hissedebilirler ve bunları çevresindekilere değişik yollar ile gösterebilirler. Özellikle küçük çocuklarda soyut düşünme becerisi gelişmediği için bu dönemi tanımlayamazlar ve gerçek olmayan düşünceler ile kaygılarını, korkularını arttırabilirler. Yaşadığı kaygıları ağlayarak, küserek ebeveynlerine yada oyuncaklarına saldırgan davranarak gösterebilirler. Bu tavırlarına ek olarak anne ve babadan ayrılmama , iştahta azalma, çiş kaçırma gibi psikosomatik davranışlar sergileyebilirler.
Yeni yaşam koşullarına uyum sağlamaya çalışan çocuklarda birçok davranış değişikliği gözlemlenmesi de kaçınılmazdır.
Okul dönemi çocuklarında, uzaktan eğitimlere katılabilmeleri ve bu sürece okul içi öğrenme destekleri olmadan uyum sağlayabilmeleri, çocuklarda öğrenme kayıplarına neden olabilmektedir.
Kapalı olan okullar, dışarı çıkabilmedeki sınırlılık ve daha fazla evlerde vakit geçirme çocukları da oldukça zorlamaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki çocuklar ebeveynlerinin olaylara karşı verdiği tepkileri kendilerine örnek alırlar. Öncelikle ebeveynler böyle durumlarda kendi tepkilerini değerlendirmelidirler.
Çocukların karşılaştığı Covid-19 krizi sürecinde çocuklar ile ilgilenirken koruyucu önlemlerin belirlenmesi, çocukta bunun fark ettirilmesi ve güçlendirilmesi çok önemlidir. Çocuğun bu dönemdeki tepkilerinin, kaygılarının azaltılması, ileriki hayatında karşılaştığı problemlerin üstesinden gelerek problem çözme becerisini kazanmasına destek olacaktır.
Çocuklara salgının ne olduğunu, nasıl önlem alabileceğimizi net ve somut bir şekilde açıklamalıyız.
Uygun zamanlarda sohbet ederek, kaygılarının giderilmesine yönelik alabileceğimiz önlemlerden bahsetmeliyiz. Ebeveynlerin , çocukların duygu ve düşüncelerini ifade etmeleri yönünde çocukları teşvik etmeleri ve paylaşımlarını dinlemeye yönelik istekli olmaları önemlidir.
Çocukları kitle iletişim araçlarından pandemi sürecine dair haberleri, korkutucu görüntüleri ve videoları izleme konusunda sınırlandırmalıyız.
Örneğin aile üyeleri çocukların pandemiye yönelik bildiklerini tespit etmek amacı ile ‘Koronavirüs ile ilgili herkes bir şeyler anlatıyor. Sen bu virüs ile ilgili neler biliyorsun ?’ sorusunu sorarak çocuklarının düşünceleri hakkında bilgi sahibi olabilirler. Okul öncesi dönemdeki çocuklara da oyunlar aracılığı ile bu sorular yöneltilerek hissettikleri duyguları öğrenebiliriz.
Evde daha fazla vakit geçirilen bu dönemlerde keyifli vakit geçirmeye yönelik aktiviteler ile onlara kendilerini mutlu ve güvende hissettirmeliyiz.
Önlemlerimize rağmen çocuğumuzda hala stres, kaygı hali devam ediyorsa muhakkak bir uzmandan yardım almalıyız.
Yorum Yap
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir