Özgüvenli Çocuklar
Özgüven her birey için çok önemli bir özelliktir. Yapılan araştırmalara göre özgüvenli çocuklar ileride daha mutlu, başarılı ve dengeli ilişkiler içinde oluyorlar.
Özgüven; iç özgüven ve dış özgüven olmak üzere ikiye ayrılır. Peki nedir bunlar?
İç özgüven; kendini sevme, kendini tanıma, kendine açık hedefler koyma, pozitif düşünmedir. Dış özgüven ise; kendini iyi ifade edebilme, duygularını tanıma, duygularını ve kendi becerilerini ortaya koyabilmedir.
Çocuklarda Özgüven Eksikliği Belirtileri
- Kendi yaptıkları işten emin olamama
- Devamlı onay alma ihtiyacı
- Performansları ile ilgili kaygılı olma
- Başkalarının sözlerinden etkilenme
- Hata yapmaktan korkma
- Yeni ortamlara girememe ve yeni insanlarla tanışamama
- Kendi hakkını sözel olarak savunamama ve bunun sonucunda da tepkisel yaklaşma
Çocuğa Özgüven Nasıl Aşılanır?
Özgüvenli çocuklar yetiştirmek için dikkat edilmesi gereken hususlar:
- 0-2 yaş döneminde annesi tarafından ihtiyaçları karşılanan bebekler çevrelerine güvenmeyi öğrenirler.
- Yapabilme becerisi ile sevgi alması arasında doğru orantı olan çocuklarda yani “bunu yaparsan seninle oynarım” gibi güven duygusu zedelenmektedir.
- Çocuklar çoğu zaman ebeveynlerine bakarak problem çözme becerilerini geliştirir. Ebeveynlerin zorda kaldıkları durumda yaptıkları davranışlar çocuklar için birer örnektir.
- Çocuğun özgüveni ailesi ile kurduğu iletişim üzerine inşa edilir. Otoriter ve baskıcı bir ailede büyüyen bir çocuğun özgüvenli çocuklar kategorisine girmesi beklenemez.
- Bunu yanında 2 yaş sonrası çocuklar her şeyi merak etmeye başlar ve soru sorarlar. Çocuğun sorularına cevap vermek ya da cevabını onunla birlikte araştırmak güven duygusunu besleyecektir.
- Çocuğun gelişim seviyesine göre beklenti içinde olmak, daha fazlasını beklemek yerine yapabildiğine odaklanmak, başarısına değil çabasına vurgu yapmak kendine güvenmesini sağlayacaktır.
- 3 yaşından sonra çocuklar artık kendi kararlarını kendileri almak isterler. Hangi oyuncağı alacağı, hangi kıyafeti giyeceği, ne yemek istediği, vb. gibi… Bu kararları alırken çocuğun tercihine bırakmak özgüveni destekler.
Yorum Yap
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir