Okul çağı dönemi (6-12 yaş); fizyolojik, psikolojik, sosyal gelişimin hızlı olduğu ve beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocuklarda, yaşam boyu devam edebilecek beslenme ve yaşam biçimi alışkanlıklarıyla ilgili bilinç oluşur. İleriki yaşlarda sağlık sorunlarının oluşmaması için okul çağı çocuklarında beslenmenin önemli rolü vardır.
Sağlıklı beslenmede besin çeşitliliği önemlidir. İnsan vücudunu oluşturan, gerekli 50’nin üzerinde besin öğesi bulunmaktadır. Bunlar: Proteinler, yağlar, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler ve sudur. Herhangi bir besin öğesi alınmadığında ya da yetersiz alındığında büyüme ve gelişim etkilenmekte ve sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Beslenme ile alınan enerji günlük sarf edilen enerjiye eşit olmalıdır.
Okul çağı çocuklarında en yaygın görülen beslenme sorunları şu şekilde sıralanabilir: Demir eksikliği anemisi, kabızlık, yemek seçme, iştahsızlık ya da aşırı enerji alımı ve yetersiz fiziksel aktivite sonucu oluşan obezitedir.
Bunun önüne geçmek için şeker, yağ, tuz gibi enerjisi yüksek olan besinlerin, asitli gıdaların, hazır meyve sularının tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yemek seçme ve iştahsızlık durumunda çocuğa, onun sevdiği, ilgisini çekecek sağlıklı yiyecekler sunulmalıdır. Yemek öncesi iştah kapatıcı abur cubur verilmemelidir.
Bir başka yaygın görülen yanlış beslenme alışkanlığı da öğün atlanmasıdır. Çocukların en sık atladıkları öğün kahvaltıdır. Uykuda geçen uzun açlık halinden sonra çocukların güne kahvaltı ile başlaması sağlığı ve başarıyı destekleyecektir. Demir emilimini arttırmak için domates, biber,maydanoz,portakal, mandalina gibi C vitamininden zengin gıdalar tüketilmelidir.
Çocuk Beslenmesi İçin Öneriler Ve Porsiyon Miktarları
KAHVALTI asla atlanmamalıdır.
Büyüme ve gelişme çağında olan çocukların yeterli protein tüketimi çok önemlidir. Kahvaltılarında peynir, yumurta gibi kaliteli protein kaynaklı besinlere yer verilmelidir.
Et , balık, tavuk, kuru baklagiller, yumurta ve yağlı tohumlar kaliteli protein kaynaklarıdır, günde 2-3 porsiyon bu grup besinlerden tüketilmelidir.
Bağışıklık sistemini desteklemek için günde 4-6 porsiyon taze meyve ve sebze grubu besinler tüketilmelidir.
Süt, yoğurt, peynir, kefir gibi süt ve süt ürünleri grubu besinlerden günlük 2-3 porsiyon tüketilmelidir.
Okul çağındaki çocuk, büyüme çağındaki çocuk olduğu için beslenme çantasına mutlaka süt konulmalıdır ve süt tüketimine teşvik edilmelidir.
Ekmek, tahıl, pirinç, makarna grubu besinlerden günlük 6-9 porsiyon tüketilmelidir.
Gelişme çağındaki çocuklarda önemli olan omega-3 alımı için kahvaltıda cevize mutlaka yer verilmeli, haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir.
İyi bir beslenme alışkanlığı için çocuğa her besin grubundan yedirilmelidir.
Okulda hazır paketli ürünlere yönelmelerini engellemek için beslenme çantalarına ara öğün konulmalıdır. Evde hazırlanmış kek, kurabiye ve süt, kuruyemiş ve meyveler, ayran ve tercihen evde yapılmış kraker gibi seçenekler olabilir.
Tüketim miktarları yaşa, kiloya ve boya göre değişkenlik gösterebilir.
Genellikle yemek yemeği öğrenm ve sağlıklı beslenme alışkanlığı anne babayı taklit ederek oluşmaktadır. Dolayısıylar tüm aile bireylerinin sağlıklı beslenmesi, çocuklarına örnek olmaları açısından çok önemlidir. Onlara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için sizin de sağlıklı besleniyor olmanız gerekir.
Yorum Yap
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir