Müşteri Temsilcisi
Tuğba
Müşteri Temsilcisi

Merhaba ben Tuğba. WhatsApp üzerinden bize yazabilirsiniz.

13:39
Whatsapp Destek Hattı
Post Post Post Post

İçine Kapanık Çocuklar

İçine Kapanık Çocuklar

Çok konuşmayan, genellikle yalnız kalmayı tercih eden, işlerini tek başına halletmek isteyen, göz temasından kaçınıp konuşurken ses tonunu alçaltarak konuşan kişileri “içine kapanık” olarak adlandırabiliriz. Bu kişiler, dışardan gelen uyarılara isteksiz ve çekingen davranışlar sergilerler, düşüncelerini anlatmak yerine susmayı tercih ederler. Çocuğunuzda bu gibi durumları yaşıyorsanız çok büyük bir olasılıkla içine kapanık bir çocuktur.

İçine kapanık çocuklarda tek başına olma arzusu vardır. Bundan dolayı kalabalık ortamlara girmeyi sevmezler.

İçine Kapanıklık Neden Olur?

İçe kapanıklık aileden kaynaklı olabileceği gibi dış ortamdan kaynaklı da olabilir.

Annenin agresif tavırlar sergilemesi,

Ebeveynlerle yeterince vakit geçirememek,

İletişim içerisinde yeterince saygı bulunmaması,

Evde şiddet ve baskı ortamı bulunması, gibi durumlar çocuğun içine kapanmasına sebep olur.

Erken çocukluk döneminde sürekli “hayır” kelimesinin kullanılması, çocuğun hırslanmasına ve hayır denilen konuyu inada bindirmesine sebep olur ve bu da içine kapanık hale gelmesinin zeminini hazırlar.

Sevgi için annesinin peşinde gezen ve annenin kendi meşguliyetinden dolayı bir türlü ilgilenemediği çocuk “kaygı” yaşar. Bu kaygıdan kaynaklı anneden yeterince ilgi ve sevgi alamayan çocuk, “kaygılı bağlanma” dediğimiz türde annesiyle kurduğu bağ sebebiyle içine kapanık hale gelebilir. Bu nedenle içine kapanık bir çocuğu dışa dönük hale getirmede annenin rolü çok önemlidir.

İçine Kapanık Bir Çocuğu Nasıl Açabiliriz?

Ebeveynlere Tavsiyeler

Ebeveynler yabancılarla ne kadar rahat iletişime geçerse bu konuda çocuğa o kadar iyi rol model olur.
Çocuğunuza çekingen ya da utangaç olduğunu söyleyerek onu etiketlemeyin. Kendisini ifade etmesine, duygu durumunu anlatmasına izin verin.

Çocuğu bilmediği ortamlara habersiz sokmayın. Yeni girdiği ortamlarda da konuşması, kaynaşması için ısrar etmeyin. Kendisinin ortamı ve insanları keşfetmesine müsaade edin.

Çocuğunuzu sosyal becerileri konusunda takdir etmeyi ve onurlandırmayı ihmal etmeyin. Onun güçlü ve başarılı yönlerini ifade ederek pekiştirin.

Aile ve arkadaş çevresinde kendini anlatması için ona zaman verin. Sözünü kesmeyin ve cümlelerini tamamlamayın. Kendi cümleleriyle kendini ifade etmeye çalışan çocuk dinlendiğini hissetmelidir.

Yetenekleri ve sevdiği aktiviteler doğrultusunda kurslara ve etkinliklere katılmak çocuğu daha girişken hale getirir. Hedeflerini takip etmek ve desteklendiğini göstermek çok önemlidir. Olumlu ve olumsuz hareketlerinin tamamında söz ve davranışlarla tepkiler belli edilmelidir. Fakat bağırmak, hakaret etmek gibi olumsuz tepkiler çocuğun daha çok içine kapanmasına neden olur.

İçine kapanık çocuklar genellikle yaşadıkları olayların etkisinde kaldıkları için kendilerini dış dünyadan soyutlamaya çalışırlar. O nedenle yaşadıkları durumlar üzerine konuşmalı, duygularını ifade etmelerine izin vermelisiniz ve onları dinledikçe kendilerini açacaklarını bilmeli, hiçbir söylediklerini yargılamadan, kızmadan anlayışla karşılamalısınız. Çünkü bir çocuğun içine kapanmasının temelinde dinlenmeyeceğinin ya da yargılanıp kızılacağının çekincesi vardır.

Çocuğunuzun her anlattığını ilgi ile dinleyin. Evet Batman ve Barbie de dahil. Aksi halde büyüdüğünde önemli şeyleri anlatmayacaktır.

 

 

Bu Gönderiyi Paylaş

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir