Müşteri Temsilcisi
Tuğba
Müşteri Temsilcisi

Merhaba ben Tuğba. WhatsApp üzerinden bize yazabilirsiniz.

13:48
Whatsapp Destek Hattı
Post

Hiperaktivite ve Hiperaktif Çocuk

Hiperaktivite ve Hiperaktif Çocuk

Son yıllarda bilhassa çocuklu ortamlarda sıklıkla karşılaştığınız bir tanımlamadır “hiperaktif çocuk.” Normalden biraz fazla hareketli ve daha zeki olduğu düşünülen çocukların hiperaktif olduğu düşüncesi son derece yaygındır. Aslında “hiperaktif çocuğun zekası” diye özel bir tanımlama alanı mevcut değildir ve hiperaktivitenin ne olumlu ne de olumsuz manada çocuğun zeka düzeyi ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Kendini ziyadesiyle aşırı hareketlilik şeklinde belli eden hiperaktivite ve hiperaktif çocuk teşhisi için aslında hareketlilik dışında pek çok farklı bulgunun da aynı anda tanımlanması gerekir.

Hiperaktivite Belirtileri

Peki bir çocuğun gerçekten hiperaktif olduğu nasıl anlaşılır? Bir başka deyişle hiperaktivite belirtileri nelerdir? Bu soruların cevabından önce hiperaktivitenin dürtüsel bozukluklar sınıfına dahil olduğunu hatırlatmak gerekir. Hiperaktif çocuk, kendisini hiperaktiviteye taşıyan davranışları kasten sergilemez, aksine dürtülerini kontrol edemediği için, kimi zaman “şımarıklık” olarak görülen bu tür davranışlar çocuğun kontrolünden bağımsız olarak ortaya çıkar.

Zamanında tedavi edilmeyen hiperaktivite bozukluğu ileride çok daha ciddi ikincil sorunlara yol açabilir. Depresyon, kişilik bozukluğu, bağımlılık, olumsuz sosyal ve duygusal ilişkiler gibi çocuğun geleceğini etkileyebilecek çok sayıda farklı problem ortaya çıkabilir.

Hiperaktivite Tedavisi

Hiperaktivite ve hiperaktif çocuk sorunun üstesinden gelmek üzere başvurulabilecek çok sayıda yöntem mevcuttur. Yeter ki sorun doğru biçimde teşhis edildikten sonra ihtiyaç duyulan adımlar ebeveynler tarafından bilinçli bir şekilde atılsın.

Çocuğunuzda gözlemlenen hiperaktivite rahatsızlığının çözümünde ilk ve en önemli adım ona destek olmaktan geçer.

İkinci olarak ise ona planlamayı öğretmeli ve ilk zamanlarda bu işi onun adına siz yapmalısınız. Oyun saati, uyku saati, yemek saati gibi kategorizasyonlar üzerinden günlük hayatını planlamalı ve bu düzene ayak uydurması için ona destek olmalısınız. 

Üçüncü olarak enerjisini atabileceği fiziksel aktiviteleri onun için mümkün kılmasınız. Yaşına uygun spor faaliyetlerine yönelmesini ve dışarıda düzenli olarak vakit geçirmesini sağlamak bu anlamda etkili olacaktır.

Son yöntem olarak ise çocuğunuzu dikkat egzersizlerine yönlendirebilirsiniz. Bunun için uzmanlar tarafından özel olarak tasarlanmış dikkat güçlendirme setlerine başvurabilirsiniz. 

 

Bu Gönderiyi Paylaş

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir