Müşteri Temsilcisi
Tuğba
Müşteri Temsilcisi

Merhaba ben Tuğba. WhatsApp üzerinden bize yazabilirsiniz.

20:05
Whatsapp Destek Hattı
Post

Çocuklarda Konsantrasyon

Çocuklarda Konsantrasyon

Tüm dikkatin ilgili uyaran üzerinde yoğunlaştırılması anlamına gelen konsantrasyon günümüzde bilhassa çocuklar söz konusu olduğunda sıklıkla karşılaşılan bir problem haline gelmiştir. Dikkatin bir uyaran üzerinde uzun süre toplanamaması anlamına gelen konsantrasyon problemi çocukları da ebeveynleri de zaman zaman hayli zorlamaktadır. Çocuklarda konsantrasyon bozukluğu, çocuğun hayatını doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyebilen ve bu nedenle fark edildiği andan itibaren önlemi alınması gereken bir konudur.

 

Konsantrasyon Problemleri Nelere Yol Açabilir?

Farklı gelişim evrelerinde konsantrasyon problemi yaşayan çocuklar bu durumun olumsuz sonuçlarını günlük hayatlarında yaşayabilirler. Konsantrasyon eksikliği çocukların okul başarıları ile öğrenme kalitelerini düşürür. Bu sorundan mustarip olan çocuklar ödev yapmakta güçlük çekebilirler.

Sadece akademik yaşamlarında da değil sosyal hayatlarında ve arkadaşlık ilişkilerinde de sorun yaşayabilirler. Zira çocuklarda konsantrasyon sorunu oyun söz konusu olduğunda da dikkatin yeterince verilememesi sonucunu doğurabilir. Bunu takiben çocuk çabuk sinirlenebilir, ani öfke patlamaları yaşayabilir. Akranlarıyla vakit geçirme konusunda zorluk çeker. Dolayısıyla sosyalleşme süreci baltalanır ve arkadaşlık ilişkileri zedelenebilir.

Tüm bu olumsuz durumlar totalde çocuğun gelecekte öz güven eksikliği, anti-sosyal kişilik özellikleri gibi problemlerle karşılaşmasına sebebiyet verebilir.

Çocuklarda Konsantrasyon Sorununa Karşı Ebeveynler Tarafından Alınabilecek Önlemler

  • Çocuğunuzda konsantrasyon problemi olabileceğini fark ettiğiniz ilk andan itibaren onu dikkatlice gözlemleyin ve bu konuda uzman desteği alma seçeneğini ciddi bir biçimde değerlendirin.
  • Çocuklarda konsantrasyon probleminin çocuğun kabahati olmadığını, konsantrasyon bozukluğu kaynaklı davranışların çocuk tarafından bilinçli olarak yapılmadığını aklınızdan çıkarmayın ve bu süreçte ondan sabrınızı, anlayışınızı, ilginizi asla esirgemeyin.

 

  • Olumsuz eleştirilerden ve çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamaktan şiddetle kaçının. Yıkıcı eleştiriler ve başka çocuklarla kıyaslayarak çocuğunuzu yermek, hem onun hem de sizin kendinizi çok daha kötü hissetmesine sebep olmak dışında hiçbir işe yaramayacaktır.  
  • Bir arada yaşadığınız alanlarda iş ve sorumluluk bölümü yapın. Çocuğunuza küçük sorumluluklar yükleyip söz konusu sorumlulukların takibini yapmasını sağlayarak onun organizasyon ve planlama becerisi kazanmasına yardımcı olun. Bu sayede elindeki işe konsantre olma yetisini de güçlendirmiş olursunuz.
  • Olumlu davranışları için onu ödüllendirin. Ödüllerin mahiyeti maddiyattan çok maneviyata dayansın. Ona olan sevginizi bu vesileyle sık sık dile getirin.
  • Çocuğunuzu ve anlattıklarını dinleyin, sorun ve sıkıntılarını sizinle paylaşmasını sağlayın.
  • Çocuğunuzla kaliteli ve düzenli vakit geçirmeyi asla aksatmayın. 

Bu Gönderiyi Paylaş

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir