Müşteri Temsilcisi
Tuğba
Müşteri Temsilcisi

Merhaba ben Tuğba. WhatsApp üzerinden bize yazabilirsiniz.

19:57
Whatsapp Destek Hattı
Post

Aile İçinde Sağlıklı İletişim

Aile İçinde Sağlıklı İletişim

Anlamak ve anlaşılmak, kişilerin yaşamını sürdürebilmesi için etkin olması gereken başlıca iletişim becerilerindendir. Özellikle ebeveynlerin çocukları ile aile içinde sağlıklı iletişim kurabilmesi, iletişiminin iyi yönde olması, yalnızca doğru bir şekilde kendini ifade edebilmek ve en önemlisi iyi bir dinleyici olmakla sağlanır.

Sağlıklı bir ailede, üyelerin her birinin muhakkak kendine özgü bir kişiliği vardır ve bu kişilik özellikleri kabul edilir. Ailenin dışında her bireyin uğraşları olsa dahi, ailenin paydası ön planda tutulur, alınacak kararlar ortak bir merkez doğrultusunda alınır.

Sağlıksız aile yapısında ; hoşgörü, kurallar, anlayış konusunda azalmalar görülmektedir. Aile fertlerinin birbirlerine olan güvenleri büyük seviyede düşüktür. Duygusal olarak, fertler ve çocuklar arasında kopuşlar görülmektedir.

Aile içinde sağlıklı iletişim ise; kişisel ilişkilerin sağlam bir temele dayanabilmesi için olmazsa olmazlardandır. Bu tüm ebeveynler, tüm yetişkin ve çocuklar için geçerlidir. Doğru iletişim şekilleriyle çocuklara doğru yönde rol model olunması gerekmektedir.

Çocukların beyni dışarıdan gelen tüm alıcılara açıktır ve geçen zamanla alıştığı iletişim şekli çocuğun tüm hayatına eşlik eder. Bu nedenle ailelere büyük görevler düşmektedir.

İlk olarak eşlerin birbiriyle aile içinde sağlıklı iletişim kurması bunun sağlam zeminini oluşturur niteliktedir. Eşlerin doğru iletişim şekilleri, ebeveynleriyle aynı atmosferi soluyan çocuklara da doğrudan yansımaktadır.

İletişim insanların kendi ihtiyaçlarını, duygularını ve düşüncelerini eksiksiz anlatması anlamına gelmektedir. Fakat iletişimin ilk basamağı dinlemekten geçmektedir.

 

Aile İçi Sağlıklı İletişim Kurma Yöntemleri

Aile içi doğru iletişim becerisini sağlayabilmek için:

Sessiz Dinleme

Çocuğunuzun karşısında sürekli konuşan siz iseniz çocuğunuzun kendini ifade edebilmesi neredeyse imkansız bir hal alır. Asıl pasif dinleme şekliniz çocuğunuza güven verecektir.Ona bu tutum, sessiz ve doğrudan bir mesaj niteliği taşıyacaktır.

“Bana anlatacağın bu konuda beraber doğru bir karar vereceğimize inanıyorum!”

Onu Anladığınızı ve Yargılamadığınızı Gösteren Tepkiler

Göz kontağınızla odağınızın çocuğunuzda olduğunu ona hissettirmeniz gerekiyor. Etkin dinlemenin ilk koşullarından biri bunu beden dili ile de yansıtmaktır.

“Anlıyorum”, “Öyle mi?”, “Evet”

Destekleyici Mesajlar

Bazı çocukların konuşmasını sürdürebilmesi için onu bazı cümle kalıplarıyla desteklemek gerekmektedir.

“Bu konuda daha fazla bir şey söylemek ister misin?”

Ne Olursa Olsun Karşınızdaki Çocuğun Bir Birey Olduğunu Unutmamalısınız!

Yanlış dahi olsa elbette onun da kararları olacaktır. Söylemiş olduğu her cümle karşısında yüzünüzde muhakkak sizden olumsuz etkilenmemesi adına tebessüm olmalıdır. Sorular sorarak konuya açıklık getirmesine yardımcı olmalısınız.

“Bu konu senin için önemli görünüyor. Bu konu hakkında ben de bir düşüneyim sonrasında ise beraber doğru bir karara varacağımıza inanıyorum.”

Bireyler arası ve aile içinde sağlıklı iletişim, açıklık, doğruluk ve anlatılanları doğru anlamaktan geçmektedir. Etkin bir iletişim şekliyle ailede tüm ufak dalgalanmalar çözüme ulaşabilmektedir. Her hafta yapılacak aile toplantıları da çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini dile getirebilmesinde önemli bir rol oynar.

 

Bu Gönderiyi Paylaş

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir